Дан розе мајица

„Дан розе мајица“ је међународни дан борбе против вршњачког насиља који се широм света обележава последње среде у фебруару са циљем превенције вршњачког насиља, развијања емпатије, толеранције, уважавања, прихватања различитости и развоја људских вредности. Ове године је обележен кроз драмске, ликовне и игровне активности.

Ученици виших разреда су на часу грађанског васпитања разговарали о начинима да се избегне вршњачко насиље тако што ће пажњу усмерити на облике лепог понашања и свакодневне љубазности према својим вршњацима. Тако су направили ћилим пријатељства саткан од порука и савета како сви можемо бити бољи у свакодневном опхођењу.

Такође, ученици виших разреда су са педагогом организовали ликовну радионицу на којој су креирали стрипове који се баве темом вршњачког насиља и начинима позитивног и негативног реаговања у овим ситуацијама.

За ученике нижих разреда педагог и учитељице осмислили су драмску радионицу под називом „Насиље боли“. Ученици су кроз глуму анализирали осећања различитих учесника у насилним ситуацијама. 

Ученици 1. и 2. разреда са учитељицом у продуженом боравку креирали су информативни плакат.

Идеја о обележавању „Дана розе мајица“ настала је у знак протеста због инцидента који се догодио 2007. године у једној школи у Канади. Наиме, дечак је у знак подршке тешко оболелој мајци (која је боловала од рака дојке), обукао розе мајицу. Истог дана, у школском дворишту, због те розе мајице, претукла га је група вршњака. У знак подршке чином другарства и саосећања, већ наредног дана обучени у розе мајице, појавио се читав разред. Тиме је розе мајица постала заштитни знак као и подршка сваком детету које доживи насиље. Временом се идеја проширила на цео свет и постала препознатљив симбол иницијативе у борби против вршњачког насиља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *