Разговор са децом о кризним ситуацијама

Као родитељ, природно је да осећате забринутост и да имате недоумице како да разговарате са својом децом када се деси неки трагичан догађај. Важно је да знамо да се деца, без обзира на узраст, окрећу својим родитељима да би се осећала безбедном.

Овде можете да погледате и размотрите савете за помоћ својој деци како да се изборе са последицама трауматских догађаја.

Стручни тим Института за педагошка истраживања и Института за криминолошка и социолошка истраживања развио је смернице за разговор са децом намењене родитељима.

Одређене смернице израдили су и НВО „Psychosocial Innovation Network“ у сарадњи са Одељењем за психологију Филозофског факултета у Београду.

УНИЦЕФ је креирао водич за разговор са децом о трагичним догађајима, као што су пуцњаве и терористички напади, о којима ће вероватно чути у школи или на вестима.

УНИЦЕФ је такође израдио приручник који приказује уобичајене знакове стреса код деце и начине да пружите подршку деци различитог узраста.

Министарство просвете, Министарство здравља и УНИЦЕФ креирали су приручник за родитеље о начинима подршке деци да се врате у школе након трагичног догађаја.