МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Имали смо прилику да учествујемо у традиционалној манифестацији Међународни дан матерњег језика која је 21. фебруара одржана у сали Дома културе у Иванову и која има за циљ очување језика и културе свих етничких заједница, афирмацију вишејезичности, комуникације и допринос стварању разумевања за различитости.

Матерњи језик јесте интегрална компонента културног идентитета сваког народа понаособ, средство споразумевања и препознавања, начин приближавања, али и очувања различитости, бесплатан алат за узајамно прихватање, за солидарност и дијалог. Обележавањем Међународног дана матерњег језика промовише се културна разноликост и вишејезичност и прославља лепота, посебност и важност свих језика у свету. Овај празник је 1999. године установила организација УНЕСКО, а резолуцијом потврдила Генерална скупштина Уједињених нација. Он је важан за сваки народ и сваког појединца јер је сваки језик на планети вредан и треба га чувати, неговати и преносити на будућа поколења.

 „Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо га, умножавамо и украшавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.”

Вук Стефановић Караџић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *