Лет у свет басни и народних умотворина: Угледни час са библиотекарком

Наша библиотекарка, Јасна Филипов, одржала је угледни час у библиотеци и том приликом са ученицима првог разреда поделила тајне и чари књижевног стваралаштва.

У уводном делу часа, ученици су учили како да уредно позајме књигу из библиотеке. Библиотекарка је објаснила процедуру и поделила чланске картице, а затим су се упустили у свет народних умотворина.

У главном делу часа, разговарало се о томе шта су басне, ко су главни ликови у њима и које научне и животне мудрости крију. Библиотекарка им је прочитала приче о цврчку и мраву, корњачи и зецу, лисици и гаврану, лисици и грожђу, пастиру који је збијао шале, два јарца, две козе и лаву и мишу. Ученици су потом имали задатак да препознају илустрације које припадају различитим баснама. Заједничким радом, обојили су сличице и лепили их на хамер уз текст који се односи на дату басну.

У завршном делу часа, ученици су одабрали књигу за први разред, „Миш посеја проју“, која представља избор народних умотворина. Задужени су да сачувају, не цепају и врате књигу најкасније за две недеље.

Овај час увео је ученике у правила понашања у библиотеци и подстакао их да размишљају о вредностима које нам преносе старе приче. Надамо се да ће овај доживљај посејати семе љубави према књижевности и читању, које ће наши ученици носити са собом кроз целу школску годину и ван ње.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *