Дан ружичастих мајица

„Дан ружичастих мајица“ је међународни дан борбе против вршњачког насиља који се широм света обележава последње среде у фебруару са циљем превенције вршњачког насиља, развијања емпатије, толеранције, уважавања, прихватања различитости и развоја људских вредности. Ове године је обележен 23. фебруара.

Ученици виших разреда су у оквиру часова грађанског васпитања писали поруке подршке другарима који су у неком моменту били жртве вршњачког насиља. Изразили су своје виђење пријатељства кроз поруке у оквиру радионице Кључ пријатељства.

Ученици нижих разреда обележили су овај дан кроз ликовне радионице на којима су писали поруке против вршњачког насиља.

Кроз ове активности подсетили смо се шта је то вршњачко насиље и како се боримо против њега, али и шта значи прихватање различитости, емпатија, толеранција, пријатељство, сарадња, уважавање и зашто је важно да негујемо ове позитивне вредности.

Идеја о обележавању „Дана розе мајица“ настала је у знак протеста због инцидента који се догодио 2007. године у једној школи у Канади. Наиме, дечак је у знак подршке тешко оболелој мајци (која је боловала од рака дојке), обукао розе мајицу. Истог дана, у школском дворишту, због те розе мајице, претукла га је група вршњака. У знак подршке чином другарства и саосећања, већ наредног дана обучени у розе мајице, појавио се читав разред. Тиме је розе мајица постала заштитни знак као и подршка сваком детету које доживи насиље. Временом се идеја проширила на цео свет и постала препознатљив симбол иницијативе у борби против вршњачког насиља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *