Дан планете Земље

            Данас се обележава Дан планете Земље, глобална иницијатива посвећена подизању свести о еколошким изазовима и очувању животне средине. Овај дан промовише одговорно понашање према Земљи и представља прилику да се широм света подсетимо важности очувања природе.

            У духу обележавања Дана планете Земље, ученици 5. и 6. разреда су на часу слободних наставних активности – Чувара природе са наставницом Иваном Филиповић ангажовано расправљали о важности очувања природе и начинима како могу допринети томе у свакодневном животу. Кроз инспиративне разговоре, ученици су размењивали идеје о рециклирању, смањењу отпада и штедњи енергије. Након дискусије, заједнички су се упустили у израду декорације за школски хол користећи искључиво рециклажни материјал. Овај креативни процес није само допринео естетици школског простора, већ представља и подсетник о потреби за заједничким деловањем у очувању нашег драгоценог окружења.

Осим ангажовања на часу слободних наставних активности, тема очувања природе је такође била интегрисана у редовну наставу широм различитих предмета. На пример, ученици трећег разреда бавили су се овом темом у оквиру предмета Дигитални свет тако што су у популарном алату за учење основа програмирања – Скречу креирали пројекте који су промовисали важност заштите планете Земље. Постављајући позадину, ликове и додајући дијалоге, ученици су стварали дигиталне приче које су наглашавале кључне поруке о очувању животне средине. Кроз креативни рад ученици су развијали дубље разумевање проблема са којима се суочава наша планета, док су истовремено стицали вештине програмирања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *