БИЛИ СМО У ВРШЦУ

      Наша школа је 4. јуна организовала једнодневну екскурзију до Вршца, једног од најлепших градова Баната. Сви смо били посебно усхићени пред полазак, јер је ово било прво путовање  од почетка пандемије.

      Прва дестинација била је Владичански двор – интересантно здање са предивном баштом. Сазнали смо да је овај двор један од најлепших и најстаријих  дворова у Србији, као и да припада архитектури барокног стила.

      Катедрала у Вршцу нас је одушевила својом лепотом и величином, а научили смо да је  посебна и због оргуља и концертне дворане у којој су наступали многобројни хорови и познати оперски певачи.

      Касније смо се одмарали у предивном градском парку. Шетали смо, пили сокиће, дружили се и много смејали са учитељицом Љиљом, наставницом Сандром и директорком Слађом.

      Следеће одредиште била је Апотека на степеницама – прва и најстарија апотека у граду, која је крајем 20. века претворена у изложбени простор. Ту се налази поставка природњачке збирке Градског музеја Вршац, која се може похвалити веома ретким примерцима биљака и животиња из различитих периода.

      Много тога смо још сазнали на овој екскурзији. На пример, да су у Вршцу рођени: Јован Стерија Поповић, отац српске драме, Паја Јовановић, велики српски сликар, Жарко Зрењанин, народни херој, Васко Попа, оригинални песник српске модерне књижевности…

      Посетили смо и Вршачку кулу, тврђаву из 15. века, задужбину Ђурђа Бранковића, која је често била мета освајања и разарања. Тамо смо направили занимљиве фотографије, а у повратку смо посетили и манастир Месић.

      На крају дана били смо веома уморни, али задовољни и испуњени. Све у свему, било је ово једно незаборавно дружење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *