Посетили смо Ботаничку башту „Јевремовац“

У четвртак, 25. априла 2024. године, ученици OШ „Борисав Петров Браца“ Панчево имали су прилику да уживају у једном изузетно едукативном и забавном излету. Под вођством својих наставница, Наташе Чикош Мандреш и Катарине Стојковић, уживали су у чарима Ботаничке баште „Јевремовац“.

Свој утисак нам преноси наставница Катарина:

„Уз стручног водича, имали смо прилику да истражимо сваки кутак ове предивне баште, где смо се упознали са разноврсним биљкама – од оних које свакодневно срећемо, попут храста, четинара, жбунова и зељастих биљака, до егзотичних врста које су нас посебно одушевиле.

Међу најзанимљивијим атракцијама биле су Јудино дрво и ендемска врста, Панчићева оморика, коју је открио наш познати ботаничар Јосиф Панчић, а која расте само на планини Тари.

Настављајући наше истраживање, посетили смо стакленик стар преко 150 година. Делимо стакленик на три одељка: тропске биљке попут банане и дрвета Рајских птица, пустињске биљке попут алоје и кактуса, и медитеранске биљке. Посебно фасцинантан био је део са ендемичном врстом Рамонде, познатијом као Феликс цвет, који има способност да оживи након што се осуши и поново залије.

Највеће одушевљење деце изазвао је Јапански врт, где смо имали прилику да посматрамо преостале цветове Јапанске трешње.

Уз предивно сунчано време, испуњени утисцима, закључили смо да је Ботаничка башта „Јевремовац“ заиста рај на земљи.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *