ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Поштовани родитељи,

Овим путем обавештавамо вас о праву на бесплатне уџбенике, у складу са Одлуком Владе Републике Србије, као и о потребној документацији и роковима за пријаву. 

Рок за пријаву је петак, 12.4.2024.

Право на бесплатне уџбенике имају следеће категорије ученика:

 • ученици из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи);
 • ученици који се образују по индивидуалном образовном плану (ИОП-у), укључујући и ИОП 3;
 • ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који се образујупо ИОП-у, а потребни су им прилагођени уџбеници;
 • ученици који образовно-васпитни рад не остварују по индивидуалном образовном плану, али имају потребу за прилагођавањем (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат);
 • ученици  из породица у којима је троје и више деце у систему образовања и васпитања, с тим да наведено право остварује дете/деца која су ученици основне школе. Уколико основну школу похађа више деце из породица које остварују право за добијање уџбеника на основу овог критеријума, уџбенике добија дете/деца која су прва почела да стичу основно образовање и васпитање, без обзира на редослед рађања.
 • ученици првог и другог разреда који су глуви, а којима су потребни прилагођени уџбеници у електронском формату, са видео садржајима на српском знаковном језику.
 • ученици из породица у којима је носилац родитељске бриге само један родитељ, односно уколико је други родитељ преминуо или је непознат.
 • ученици који болују од ретке болести.
 • ученици који остварују право на туђу негу и помоћ.

Школи се као доказ о испуњености услова доставља следећа документација:

ОсновДокументација
ученици из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи)решење (копија) којим се утврђује право на остваривање социјалне новчане помоћи
ученици који су у породици треће или свако наредно рођено дете у систему школовања (средња школа, факултет)потврда образовно-васпитне установе о  својству ученика, односно студента (потврда се прилаже за свако дете)
ученици који су у породици треће или свако наредно рођено дете у основној школи/
ученици који се образују по ИОП-у/
ученици из породица у којима је носилац родитељске бриге само један родитељрешење (копија) којим се утврђује својство родитеља, односно умрли лист за другог родитеља
ученици који болују од ретке болестиизвештај лекара
ученици који остварују право на туђу негу и помоћрешење (копија) којим се утврђује наведено право

Уџбеници који су бесплатни:

 • у првом циклусу (1-4. разреда) основног образовања и васпитања, за предмете математика, српски језик/матерњи језик, свет око нас, природа и друштво и страни језик као обавезни предмет;
 • у другом циклусу (5-8. разреда) основног образовања и васпитања, за предмете математика, српски језик и књижевност/матерњи језик, односно српски језик/матерњи језик, први страни језик, географија, историја, хемија, физика и биологија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *