Недеља сећања и заједништва

            У периоду од 7. до 10. маја обележили смо Недељу сећања и заједништва у знак сећања на жртве масовних убистава која су се догодила у мају претходне године. Циљ обележавања ове недеље је одавање поштовања жртвама и њиховим породицама, као и развој вредности, вештина, знања и критичког размишљања код ученика. Наша школа организовала је у овој недељи низ активности усмерених на неговање културе сећања, развој и промоцију хуманости, емпатије, толеранције, поштовања и дијалога.

            Ученици првог разреда на часу ликовне културе цртали су своје омиљене ствари и активности. Од својих цртежа креирали су дрво богатства које се налази у учионици као подсетник на лепоту у јединствености сваког од нас.

            Ученици од другог до четвртог разреда у оквиру слободних активности и часа одељењског старешине бавили су се лепотом различитости кроз радионицу у којој су ученици у срцима писали добре особине и оно што воле једни код других. Ова радионица имала је за циљ јачање самопоуздања ученика и духа заједнице у одељењу. Такође, на овај начин ученици су видели које су то пожељне особине које свако од нас треба да негује. Деца су кући понела своја срца као подсетник на све оно што други виде лепо у њима.

            Такође, стручно веће разредне наставе организовало је посету ученика нижих разреда Добровољном ватрогасном друштву „Панчево“, како би се деца ближе упознала са њиховим занимањем као и са возилом и опремом коју користе у разним ситуацијама спашавања.

            Учитељица у продуженом боравку, Катарина Жакула, са ученицима је реализовала ликовну радионицу на којој су цртали стрипове о другарству и сарадњи.

            Ученици виших разреда са наставницом ликовне културе, Милицом Илић, припремили су нацрт мурала са слоганом „Друг је за друга најбољи друг“ који планирају да нацртају на зиду око терена у школском дворишту до краја школске године.

Наставница српског језика, Христина Пешић, организовала је угледни час за ученике седмог разреда на тему „Стварамо, маштамо поезију“. Том приликом ученици су, инспирисани ликом и делом Мирослава Мике Антића, имали прилику да креативно изражавају своје идеје и емоције кроз писање песама на тему „Рећи ћу одраслима“.

            Ученици шестог и осмог разреда, вођени наставницом српског језика, писали су песме на теме „Сећање“ и „Анђели живе довека“ посвећене жртвама масовног убиства у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду. Њихови стихови красе школски хол.

Наставница грађанског васпитања, Ивана Филиповић, организовала је радионице на којима су ученици разговарали о свему ономе што краси идентитет свакога од нас и уредили су пано као подсетник лепоте која настаје када се све наше различитости споје. На овај начин радили смо на развијању осећаја заједништва и припадности школи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *