Дечја недеља

У периоду од 3. до 7. октобра 2022. године традиционално смо обележили Дечју недељу.

Овогодишњи слоган манифестације био је „Шта детету треба да расте до неба“. Инспирисани овом темом, заједно са децом организовали смо низ активности у циљу да се задовоље потребе деце за игром и забавом –  активирањем свих чула, развијањем својих капацитета, ширењем видика и стицањем нових искустава.

У понедељак (3.10.2022) ученици нижих разреда играли су разне друштвене игре (твистер, лото саобраћај, пентомино, игре супротности, не љути се човече и друго), док су ученици виших разреда организовали литерарни дан, током којег су проширили своја знања о животу и  делу нашег великана Иве Андрића. Креирана је изложба дечјих плаката на ову тему.

Уторак (4.10.2022) у нижим разредима био је огранизован за изграду ликовних радова на тему дечјих потреба. Тим поводом је постављена и изложба дечјих радова. Ученици другог разреда припремили су и поклон за представнице Црвеног крста – „Маслачак“ –  рађен акварел сликарском техником, као симбол признања за доброчинство деци[1]. Ученици виших разреда креирали су изложбу кућних љубимаца ученика и запослених. Разговарали смо о томе зашто толико волимо своје љубимце и на овај начин обележили Светски дан животиња.

Трећег дана, у среду (5.10.2022), за ученике нижих разреда био је огранизован спортски дан (полигон и колективне дечје игре),а за ученике виших разреда квиз знања. Ученици су уживали у  играма и такмичењима знања и вештина.

У четвртак (6.10.2022) ученике нижих разреда посетили су представници Црвеног крста и одржали радионицу о безбедности деце. Крајњи циљ је била едукација деце о постојању ризичних ситуација у којима морају бити посебно опрезни и зашто је важно да отворено разговарају са својим родитељима и старатељима о свим опасним ситуацијама у којима се могу наћи. Виши разреди уживали су у спортском дану, током којег су играли фудбал. Ученици који су показали највеће залагање и који су дали највише голова, награђени су пригодном наградом.

Последњи дан, петак (7.10.2022), био је дан рециклаже. Тог дана су ученици виших разреда уживали у изради маштовитих ликовних радова, док су ученици нижих разреда направили изложбу играчака од рециклираног материјала.


[1] Признање Маслачак установило је удружење Пријатељи деце Србије као знак захвалности појединцима који својим радом и хуманошћу чине да за децу овај свет постане лепши и благонаклонији. Извор: https://prijateljidece.org/maslacak/?lang=sr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *