Дан розе мајица

Међународни дан борбе против вршњачког насиља – Дан розе мајица и ове године обележили смо кроз низ активности.

На иницијативу Ученичког парламента, вршњачки тим је припремио предавање за ученике нижих разреда уз подршку педагога. Презентацију су припремили Андрија Громилић (7-1) и Вук Дикулић (7-1), док су Евица Шајн (8-1) и Немања Мутавџић (7-1) одржали предавање са дискусијом. Испричали су својим млађим другарима због чега се обележава овај датум, а потом разговарали са њима о сличним ситуацијама које се дешавају, осећањима жртве насиља и исправним начинима реаговања у ситуацијама насиља. Сажетак предавања састојао се у писању порука и закључака на розе мајицама од папира које су потом окачене у холу школе као подсетник на вредности које негујемо у школи.

Ученици виших разреда са наставницом грађанског васпитања кроз интерактивну радионицу разговарали о томе шта је све насиље, где се оно дешава, ко га чини, како адекватно реаговати у ситуацијама насиља. Радионица се састојала у анализи текстуалних (радних листића) и сликовних приказа (фотографија и видеа) са ситуацијама насиља. Ученици су кроз ову радионицу научили да саосећају са другима, препознају осећања жртве и адекватно реагују у ризичним ситуацијама.

„Дан розе мајица“ широм света обележава се последње среде у фебруару са циљем превенције вршњачког насиља, развијања емпатије, толеранције, уважавања, прихватања различитости и развоја људских вредности.

Идеја о обележавању „Дана розе мајица“ настала је у знак протеста због инцидента који се догодио 2007. године у једној школи у Канади. Наиме, дечак је у знак подршке тешко оболелој мајци (која је боловала од рака дојке), обукао розе мајицу. Истог дана, у школском дворишту, због те розе мајице, претукла га је група вршњака. Читав разред наредног дана обукао је розе мајице и на тај начин супротставио се насиљу, показавши саосећање и подршку свом другу. Тиме је розе мајица постала заштитни знак као и подршка сваком детету које доживи насиље. Временом се идеја проширила на цео свет и постала препознатљив симбол иницијативе у борби против вршњачког насиља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *