Дан примирја у Првом светском рату

Поводом Дана примирја у Првом светском рату у оквиру секције “Млади историчари” наше ученице у сарадњи са наставницом историје, Сандром Спаловић, направиле су плакат како би информисале све учеснике школског живота о хероинама Првог светског рата.

У Републици Србији Дан примирја у Првом светском рату обележава се сваког 11. новембра као државни празник од 2012. године. Овог датума 1918. године Немачка је потписала безусловну капитулацију пред представницима Антанте у железничком вагону у француском месту Компијењ. Потписивањем примирја између зараћених старана Први светски рат, у којем је учествовало 36 држава и који је однео 20 милиона живота, је завршен. Највећи губитак је имала Србија која је изгубила 30% укупног становништва због ратних дејстава, глади и репресалија окупационих власти.

Као амблем овог парзника узети су мотив цвета Наталијина рамонда и мотив ленте Албанске споменице. Биљку „Наталијина рамонда“ је 1884. године у околини Ниша пронашао др Сава Петровић, дворски лекар краља Милана Обреновића. Заједно са Јосифом Панчићем он је описао ову врсту и дао јој име по тадашњој српској краљици, Наталији Обреновић. Ова ендемска врста има невероватну способност да се потпуно опорави након што се осуши, због чега је и понела назив „цвет феникс“. Тако је мотив „цвета феникса“ у амблему Дана примирја симболично везан за опоравак и уздизање Србије након разарања које је претрпела у Великом рату. Албанска споменица је медаља за спомен на повлачење српске војске преко Албаније, па тако њена лента треба да подсећа на страдање српске војске и цивила које се тада догодило.

Амблем Дана примрја у Првом светском рату састоји се од једног љубичастог цвета са пет латица и зелене траке која стоји изнад њега. Овај амблем се носи на реверу у недељи која претходи празнику и на сам дан празника. Тиме се слави херојство српске војске и народа у најтежим тренуцима наше земље и истиче се утицај Србије на коначану победу Савезника у Великом рату.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *