Европски дан борбе против трговине људима

Свет се свакодневно суочава са многим изазовима и проблемима, међу којима је и проблем трговине људима. Сваког 18. октобра, у знак подизања свести о овом проблему и у циљу превенције, обележава се Европски дан борбе против трговине људима. У сарадњи са волонтерима Црвеног крста, и ове године радили смо на освешћивању ученика наше школе о овом друштвеном проблему.

Млађи ученици, са најпосебнијом пажњом, су се укључили у интерактивне активности са цртаним ликовима Мишом и Машом. Кроз симпатичне слике и приказ ситуација које се могу догодити на путу од куће до школе, учили су како да се заштите од потенцијалних опасности. Учили су да не отварају врата непознатима, да не узимају слаткише од непознатих особа, да не улазе у кола непознатих људи и како да реагују у случају непријатних ситуација.

Ученици старијих разреда су се упутили у анализу трговине људима кроз приказ цртаног филма „Пинокио“. Ова интересантна аналогија омогућила је ученицима да дубље размисле о начинима упадања у ланац трговине људима и препознају различите облике овог злочина. Дискусије и разговори који су следили предавање помогли су им да стекну дубље разумевање о овом проблему и науче како да га препознају и спрече.

Ове активности нису само подизање свести, већ и практичне вештине које могу спасити живот и осигурати безбедност дечје популације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *